След повече от десетилетие Холандия отново поема ротационното председателство на ЕС от 1 януари 2016 г.,а Европа отново е изправена пред предизвикателства. Миграцията, международнаdaily mailта сигурност и стабилността на еврозоната са сред ключовите приоритети на Холандското председателство. Холандия си поставя за цел да води Европа към иновации, създаване на работни места и управление на климатичните промени и екологията. Но Старият континент трябва едновременно да се справя и с намирането на решения на далеч по-належащи проблеми и потенциални заплахи: миграционната вълна и терористичните заплахи пред страните-членки.

По думите на холандския външен министър Берт Кьондерс, Европа трябва да запази курса! ЕС е изминал дълъг път на утвърждаване на свободите на движение и обмен между страните-членки. Същевременно днес свободното движение на хора е поставено пред сериозен натиск. А икономиките на страните-членки все още се възстановяват от икономическата и финансова криза. Нивата на безработица в много от страните-членки на Съюза все още са опасно високи. Курсът към създаване на устойчив растеж, иновации и работни места трябва наистина да бъде запазен и дори да бъде по-решителен.

Ротационните председателства дават на страните-членки възможност да бъдат във фокуса на публичното внимание в ЕС за кратко. Но има ли шанс Холандското председателство да бъде запомнено задълго след изтичането на шест-месечния му мандат? Без съмнение Холандия разполага с предимството на опита и капацитета. До момента страната е провела 11 председателства и е известна с ефективността и качеството на своята администрация. Страната има отлични позиции в рамките на Европейската комисия, един от чиито най-ключови членове е Франс Тимерманс, заместник-председател с портфолио в сферата на регулациите. Холандец е и генералния секретар на ЕК. Холандските политици и дипломати познават отлично всички важни политически „досиета“ от текущата работа на Съюза. Холандия има сериозен шанс да допринесе и със своя исторически опит в сферата на развитието на бизнеса, търговията и зелената икономика.

„Създаване на връзки“ – това ще бъде мотото на шест-месечния мандат на Холандия като председател на Съвета. Уместно, предвид опасностите от фрагментация в рамките на блока по редица съществени теми, сред които миграционния натиск, финансовата дисциплина, отношенията с Русия. Солидарността и решителността в рамките на Съюза трябва да бъдат запазени и насърчавани. А холандците имат опита и потенциала да спомогнат за това.

Снимка: EPA, Dailymail.co.uk

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail