ПОЛИТИКИ ЗА РАЗВИТИЕ“ работи в сферата на подготовката на България за поемане на ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. В тази връзка ние организираме публични и експертни дебати, обучения, застъпнически кампании и редовно коментираме темата на Председателството пред печатни и електронни медии.


На 19 февруари 2016 г. в Дома на Европа организирахме публична дискусия на тема  “Гражданските измерения на Българското председателство на Съвета на ЕС – 2018”.

Конференцията беше открита от г-жа Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, Н. Пр. Том ван Орсхот, Посланик на Кралство Нидерландия в България и г-жа Сара Райли, Заместник-посланик на Великобритания в България.

Панелисти на форума бяха Владимир Шопов, политолог, Нов български университет, Павел Иванов, изпълнителен директор, Институт по публична администрация, Първан Симеонов, изпълнителен директор, Галъп Интернешънъл, Марин Лесенски, Институт Отворено общество – София, Проф. Ингрид Шикова, Катедра Европеистика на СУ, Георги Камов, Фондация „Багра“, Елисар Башир, Сдружение blEUprint.

В рамките на събитието беше представен официалният интернет сайт на подготовката на Българското председателство: www.eu2018bg.bg


Новият ни Policy документ: Пътят към 2018: Българското председателство на Съвета на ЕС в перспективата на възможностите


Редовно публикуваме статии и участваме в телевизионни предавания по темата на Председателството. 

  • Политики за развитие поставя въпроса за бюджетната прозрачност и отчетност на Председателството на ЕС, особено предвид факта, че сме първата страна-членка, която поема председателството в условия на мониторинг заради липса на върховенство на правото и корупция. Само бюджет, който представя ясно планирани и осъществени разходи, може да създаде условия за граждански контрол. Този въпрос е пряко свързан с въпроса за общественото мнение и за общественото доверие в работата по председателството. Повече в обзорния материал на в Капитал. 
  • Европа: все по-наша и все по-чужда. Текстът на Линка Тонева за в. Капитал можете да прочетете ТУК.
  • Линка Тонева за съдържателните въпроси на Българското председателство на ЕС отвъд текущата диискусия за поредността на мандатите след ‪Brexit. Интервю за Хоризонт “Преди всички“.
  • България под лупата на председателството, статия на д-р Георги Методиев в Offnews. Прочетете ТУК.
  • Брюксел може само толкова. Статия на Д-р Линка Тонева в Клуб Z за последния доклад по механизма за сътрудничество и проверка. Прочетете ТУК.
  • Председателство се прави с хора, статия във вестник Капитал, прочетете ТУК.
  • Ресурси за лидерство – в подготовка на Българското председателство на ЕС през 2018 г. Статия на Политики за развитие за списание Дипломация. Прочетете тук.
  • Д-р Линка Тонева за българското председателство на ЕС 2018 пред Клуб Z. Прочетете тук

Linka BIT

  • Политики за развитие са редовни коментатори по темата Българското председателство – 2018. Още един разговор в BIT телевизия:


FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail